Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Woda spalająca tłuszcz

Poprzednie badania sugerowały, że picie wody może zwiększyć zużycie energii i pobudzać utratę tłuszczu, jednak nie przeprowadzono żadnych badań długofalowych, które miałyby potwierdzić tę zależność. W czasopiśmie Otyłość naukowcy poinformowali, że picie wody może być łączone ze zwiększonym spadkiem masy ciała niezależnie od diety i aktywności fizycznej. Poprzednio w ramach badań poddano 311 kobiet, których obserwowano skuteczność stosowania różnych rodzajów diet. Badania były skrupulatnie kontrolowane, a ochotnicy regularnie spotykali się z dietetykami....
Archiwum

Owoce i warzywa wystarczą?

(Opublikowano: )

Wiele osób krytykuje różnorodne diety odchudzające, ponieważ wykluczają one zawsze jakieś grupy produktów odżywczych. Mamy diety białkowe, diety, jakie wykluczają nam pieczywo, cukry, tłuszcze, a także jest dieta warzywno-owocowa. Każda propozycja ma swoje wady i zalety, ale warto pamiętać, że jeśli chcemy rzeczywiście schudnąć, to trzeba jakieś posiłki ze swojego jadłospisu...

Węglowodany a odchudzanie

(Opublikowano: 11.07.2010r.)

Największe znaczenie w dietach redukcyjnych mają nie tyle same węglowodany, co ich rodzaj i szybkość spalania. Węglowodany ogólnie można podzielić na proste i złożone. Proste trawione są szybko, natomiast złożone przyswajane są wolniej i stopniowo. Proste zawarte są na przykład w słodyczach, cukrze, miodzie, natomiast złożone można znaleźć na przykład w warzywach, pełnych...