Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Węglowodany a odchudzanie

Największe znaczenie w dietach redukcyjnych mają nie tyle same węglowodany, co ich rodzaj i szybkość spalania. Węglowodany ogólnie można podzielić na proste i złożone. Proste trawione są szybko, natomiast złożone przyswajane są wolniej i stopniowo. Proste zawarte są na przykład w słodyczach, cukrze, miodzie, natomiast złożone można znaleźć na przykład w warzywach, pełnych ziarnach zbóż. Generalnie z punktu widzenia diety odchudzającej zalecane są te drugie. Można uogólnić, że organizm potrzebuje 100kcal na godzinę, a dostarczany jest mu posiłek zawierający 300...
Archiwum

Dieta niskowęglowodanowa

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Dla psychiki większości osób odchudzanie to prawdziwa tortura. Skuteczność diet odchudzających zależy od siły psychiki, pozwalającej powstrzymywać się od nadmiernego jedzenia. Australijscy naukowcy odkryli, że zdrowe psychiczne osoby przez 12 miesięcy stosujących diety niskotłuszczowe (46% węglowodanów, 24% białek, 30% tłuszczów) jest w dużo lepszym stanie, niż zdrowie osób...

Czekolada obniża ciśnienie krwi

(Opublikowano: 26.06.2010r.)

Flawonole są antyoksydantami zawartymi w czekoladzie, warzywach, owocach, czerwonym Wienie i herbacie. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które powodują choroby serca, raka, zawał, wczesne starzenie się oraz załamanie układu odpornościowego. Wolne rodniki są to wysoce reaktywne substancje, produkowane naturalnie w wyniku procesów metabolicznych. Wolne rodniki niszczą błonę...