Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Jaka jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej

Jeśli chodzi o stosowanie różnorodnych diet, to na pewno trzeba wziąć pod uwagę to, że musimy znać swój stan zdrowia. Wiele diet można stosować wyłącznie wtedy, gdy jesteśmy całkowicie zdrowi i pełni sił, trzeba także być w odpowiednim wieku. Mamy także takie opcje jak dieta dr Ewy Dąbrowskiej, dzięki którym można także się wyleczyć z niektórych dolegliwości czy chorób, więc rzeczywiście jest to dobra opcja do wykorzystania. Przede wszystkim jednak zawsze warto skonsultować się z lekarzem czy dietetykiem, zanim na jakąś kurację leczniczą czy odchudzającą...
Archiwum

Kurkuma

(Opublikowano: 17.08.2010r.)

Jest to przyprawa o wspaniałych walorach smakowych i zapachowych. Dzięki zawartości kurkuminy posiada również właściwości barwiące, nadając żywy, intensywnie żółty kolor. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. W swoim składzie posiada wiele antyoksydantów, które przeciwdziałają nowotworom. Najważniejsze...

Jedz więcej białka

(Opublikowano: 04.08.2010r.)

Zalecana dzienna dawka białka to 0,8 g na kilogram masy ciała. Według ekspertów żywieniowych wypowiadających się na Protein Summit 2007 może to być niewystarczająca ilość. Jedzenie 35 procent kalorii w postaci białka w dziennej diecie może zapobiegać cukrzycy typu B, otyłości, zespołowi metabolicznemu, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz zanikowi mięśni, kości i...