Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Jedzenie dorsza sprzyja utracie wagi

Dorsz to popularna ryba o białym mięsie, łagodnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu. Mięso dorsza zawiera duże ilości witamin A ,E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Badanie z University od Iceland w Reykjaviku wykazało, że dorsz promował utratę wagi u młodych mężczyzn z nadwagą, którzy spożywali go pięć razy w tygodniu (150g), w porównaniu do mężczyzn z grupy kontrolnej, która nie spożywała owoców morza, ale taką samą dawkę kalorii. Osoby z grupy jedzącej dorsza zrzuciły pięć kilogramów i pięć centymetrów w obwodzie talii, podczas gdy...
Archiwum

Kurkuma

(Opublikowano: 17.08.2010r.)

Jest to przyprawa o wspaniałych walorach smakowych i zapachowych. Dzięki zawartości kurkuminy posiada również właściwości barwiące, nadając żywy, intensywnie żółty kolor. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. W swoim składzie posiada wiele antyoksydantów, które przeciwdziałają nowotworom. Najważniejsze...

Oliwa z oliwek

(Opublikowano: 02.08.2010r.)

Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej, która korzystnie wpływa na zdrowie, obniżając ryzyko chorób serca, udaru i wystąpienia cukrzycy typu II. Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że spożywanie większej ilości oliwy z oliwek może również wpłynąć na zmniejszenie ryzyka otyłości. Przeanalizowano budowę ciała i sposób odżywiania 613 osób. Ilość spożywanej oliwy z...