Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Jak działają węglowodany

Wszystkie węglowodany- proste czy też złożone- rozkładane są na glukozę rozprowadzaną po naszym organizmie za pomocą układu krwionośnego. Wchłaniana jest ona przez komórki i tam zamieniana w energię. Hormon insulina ściśle kontroluje ilość przetwarzanej glukozy oraz jak dużo przyjmowane jest przez komórki. „Nadwyżki” glukozy przekształcane są w glikogen i magazynowane w mięśniach. W przypadku wzmożonej aktywności nasz organizm z łatwością może skorzystać z tych zapasów, przekształcając z powrotem glikogen na glukozę i rozprowadzając ją krwioobiegiem....
Archiwum

Zrzucanie zbędnych kilogramów

(Opublikowano: 12.07.2010r.)

Czemu odchudzanie jest takie trudne? Organizm ma wyjątkowe zdolności do magazynowania i odkładania energii. W okresach ograniczonej dostępności pożywienia (dieta) jelita wydzielają substancję zwaną greliną, która aktywuje metabolizm tłuszczu, wolne rodniki i białka rozprzęgające w komórkach podwzgórza, co wywołuje uczucie głodu. Ten proces aktywuje wiele różnych ścieżek...

Żelazo z mięsa

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wysoki poziom żelaza we krwi podwyższa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Nadmierne spożycie żelaza może wywołać nadciśnienie, co jest głównym czynnikiem ryzyka ataku serca, udaru i chorób nerek. Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, można je znaleźć głównie w hemoglobinie krwi, która jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu do...