Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Dlaczego same ćwiczenia powodują niewielki spadek wagi

Wiele osób chcących zrzucić nadwagę wybiera bieżnię lub maszyny eliptyczne. Większość badań wskazuje, że to przyniesie niewielki efekt, dopóki nie ograniczą również dawki kalorii. Mimo tego niektórym udaje się pozbyć zbędnych kilogramów dzięki samym ćwiczeniom fizycznym. Przegląd literatury wykonany przez australijskich badaczy podsumował wpływ ćwiczeń na spadek wagi. Badania genetyczne pokazują, że są ludzie, na których działają ćwiczenia i tacy, na których nie mają większego wpływu. Przypadki dużej utraty wagi u jednych są maskowane przez brak efektów u...
Archiwum

Wołowina

(Opublikowano: 11.08.2010r.)

Nadmiar wołowiny już po kilku dniach może poskutkować zwiększoną produkcją nitrosamin, które są substancjami rakotwórczymi. Także w moczu wzrasta ilość „marketów” nowotworowych. Nie musicie się obawiać żadnych negatywnych skutków, jeśli będziecie spożywać wyłącznie wołowinę wysokiej jakości co drugi dzień w ilości nie przekraczającej 300g. jeśli to możliwe...

Woda spalająca tłuszcz

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Poprzednie badania sugerowały, że picie wody może zwiększyć zużycie energii i pobudzać utratę tłuszczu, jednak nie przeprowadzono żadnych badań długofalowych, które miałyby potwierdzić tę zależność. W czasopiśmie Otyłość naukowcy poinformowali, że picie wody może być łączone ze zwiększonym spadkiem masy ciała niezależnie od diety i aktywności fizycznej. Poprzednio w...