Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Wino a zdrowie

Wino używanie z umiarem dodatnio wpływa na układ krążenia, pracę nerek, żołądka oraz systemu nerwowego, jednak u niektórych ludzi wino białe zawsze powoduje zgagę i podrażnienie żołądka. Z kolei inni na wino czerwone i wina owocowe reagują przyspieszonym biciem serca. Czasem takie reakcje wywołują jedynie określone białe lub czerwone wina – i to nawet po wypiciu tylko jednego kieliszka. Spożyty alkohol zatrzymuje się, przynajmniej na jakiś czas, w żołądku, gdzie pobudza produkcję kwasów żołądkowych, które rozkładają tłuszcze i białka, co umożliwia...
Archiwum

Jak działają węglowodany

(Opublikowano: 22.08.2010r.)

Wszystkie węglowodany- proste czy też złożone- rozkładane są na glukozę rozprowadzaną po naszym organizmie za pomocą układu krwionośnego. Wchłaniana jest ona przez komórki i tam zamieniana w energię. Hormon insulina ściśle kontroluje ilość przetwarzanej glukozy oraz jak dużo przyjmowane jest przez komórki. „Nadwyżki” glukozy przekształcane są w glikogen i magazynowane w...

Ekstrakt z zielonej herbaty

(Opublikowano: 03.08.2010r.)

Ekstrakt z zielonej herbaty może zapobiegać nowotworom prostaty i spowalniać ich rozrost w trakcie wczesnej fazy choroby. Zielona herbata zawiera silne związki antyutleniające zwane polifenolami (EGCG), które zapobiegają rozwojowi nowotworów, chorób serca i udarów. Podawanie kapsułek zawierających duże ilości EGCG mężczyznom z nowotworem prostaty powoduje 9-19 procentowy spadek...