Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Czosnek

Znany i stosowany od najdawniejszych czasów na całym świecie. Wykorzystywany jest przy zwalczaniu bakterii, pasożytów jelitowych, wirusów, obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Zawiera liczne składniki antynowotworowe, posiada właściwości zwiększające odporność organizmu, poprawiające nastrój, uspakajające, a także przeciwzakrzepowe. Czosnek normalizuje poziom cukru we krwi, ułatwia metabolizm tłuszczów, wzmacnia naczynia żylne. Na bakterie najsilniej działa czosnek w postaci surowej. Często słyszy się, że każda obróbka cieplna zmniejsza jego lecznicze...
Archiwum

Wino a zdrowie

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wino używanie z umiarem dodatnio wpływa na układ krążenia, pracę nerek, żołądka oraz systemu nerwowego, jednak u niektórych ludzi wino białe zawsze powoduje zgagę i podrażnienie żołądka. Z kolei inni na wino czerwone i wina owocowe reagują przyspieszonym biciem serca. Czasem takie reakcje wywołują jedynie określone białe lub czerwone wina – i to nawet po wypiciu tylko jednego...

Kurkuma

(Opublikowano: 17.08.2010r.)

Jest to przyprawa o wspaniałych walorach smakowych i zapachowych. Dzięki zawartości kurkuminy posiada również właściwości barwiące, nadając żywy, intensywnie żółty kolor. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. W swoim składzie posiada wiele antyoksydantów, które przeciwdziałają nowotworom. Najważniejsze...