Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Jak działają białka?

Białka stanowią 20% masy organizmu ludzkiego i są obecne w każdej komórce naszego ciała, począwszy na mięśniach, poprzez organy wewnętrzne, a kończąc na skórze i włosach. Organizm człowieka wykorzystuje białka do różnych celów, między innymi do regeneracji uszkodzonych tkanek, wytwarzania enzymów i hormonów oraz do transportowania substancji odżywczych. Białka mogą być również przekształcane w glukozę w procesie zwanym glukoneogenezą i wykorzystywane w postaci energii. Pomimo wielu wspomnianych funkcji większość z nas z pewnością kojarzy zakres działania...
Archiwum

Dieta niskowęglowodanowa

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Dla psychiki większości osób odchudzanie to prawdziwa tortura. Skuteczność diet odchudzających zależy od siły psychiki, pozwalającej powstrzymywać się od nadmiernego jedzenia. Australijscy naukowcy odkryli, że zdrowe psychiczne osoby przez 12 miesięcy stosujących diety niskotłuszczowe (46% węglowodanów, 24% białek, 30% tłuszczów) jest w dużo lepszym stanie, niż zdrowie osób...

Zrzucanie zbędnych kilogramów

(Opublikowano: 12.07.2010r.)

Czemu odchudzanie jest takie trudne? Organizm ma wyjątkowe zdolności do magazynowania i odkładania energii. W okresach ograniczonej dostępności pożywienia (dieta) jelita wydzielają substancję zwaną greliną, która aktywuje metabolizm tłuszczu, wolne rodniki i białka rozprzęgające w komórkach podwzgórza, co wywołuje uczucie głodu. Ten proces aktywuje wiele różnych ścieżek...