Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Dieta niskowęglowodanowa

Dla psychiki większości osób odchudzanie to prawdziwa tortura. Skuteczność diet odchudzających zależy od siły psychiki, pozwalającej powstrzymywać się od nadmiernego jedzenia. Australijscy naukowcy odkryli, że zdrowe psychiczne osoby przez 12 miesięcy stosujących diety niskotłuszczowe (46% węglowodanów, 24% białek, 30% tłuszczów) jest w dużo lepszym stanie, niż zdrowie osób stosujących diety niskowęglowodanowe ( 35% białek, 61% tłuszczów, 4% węglowodanów). Obie grupy osób biorących udział w badaniu przestrzegały diet o ograniczonej liczbie kalorii( 1433 kalorii...
Archiwum

Witaminy

(Opublikowano: 05.06.2010r.)

Witaminy to naturalnie występujące związki organiczne., które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. Potrzebujemy ich w małych ilościach dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu oraz między innymi do zwalczania chorób. Wiele witamin tworzy istotną część układów enzymatycznych, które angażowane są w procesy wytwarzania energii lub mają związek z wydajnością naszego ustroju....

Żelazo z mięsa

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wysoki poziom żelaza we krwi podwyższa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Nadmierne spożycie żelaza może wywołać nadciśnienie, co jest głównym czynnikiem ryzyka ataku serca, udaru i chorób nerek. Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, można je znaleźć głównie w hemoglobinie krwi, która jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu do...