Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Witamina D

Witamina D jest niezbędna dla metabolizmu kości i mięśni. Jest produkowana w skórze w reakcji wykorzystującej promienie słoneczne, oraz dostarczana w diecie i suplementach. Długotrwały niedobór witaminy D u osób starszych jest związany z utratą masy kostnej i zniszczeniami w układzie sercowo-naczyniowym. W przeprowadzonym badaniu przeanalizowano ponad 1000 mężczyzn, dowodząc związek pomiędzy niskim poziomem witaminy D, niskim poziomem estrogenów, utratą kości i chorobami serca. Z chorobami serca wiąże się także niski poziom testosteronu. W procesie metabolizmu część...
Archiwum

Kapsaicyna zmniejsza brzuszną tkankę tłuszczową

(Opublikowano: 10.08.2010r.)

Kapsaicynoidy (np. kapsaicyna) to znajdujące się w czerwonej papryce aktywne związki chemiczne, będące obiecującymi substancjami o możliwości stymulowanie utraty tkanki tłuszczowej. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, związki te dodaje się do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Francuskie badanie wykazało, że suplementy...

Jajka na śniadanie

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Jajka są dobre na śniadanie, ponieważ stabilizują cukier we krwi i zmniejszają ilość spożywanego pokarmu w ciągu dnia. Wątroba przemienia aminokwasy zawarte w białkach jaj na nowy cukier we krwi(glukozę) w procesie zwanym glukoneogenezą. Jajka działają jak kapsułki o przedłużonym uwalnianiu glukozy, podtrzymujące stały poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla dzieci...