Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Witaminy

Witaminy to naturalnie występujące związki organiczne., które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. Potrzebujemy ich w małych ilościach dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu oraz między innymi do zwalczania chorób. Wiele witamin tworzy istotną część układów enzymatycznych, które angażowane są w procesy wytwarzania energii lub mają związek z wydajnością naszego ustroju. Inne odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego. Witaminy można podzielić na dwie główne grupy. Pierwszą stanowią witaminy rozpuszczalne w wodzie, jak na...
Archiwum

Kapsaicyna zmniejsza brzuszną tkankę tłuszczową

(Opublikowano: 10.08.2010r.)

Kapsaicynoidy (np. kapsaicyna) to znajdujące się w czerwonej papryce aktywne związki chemiczne, będące obiecującymi substancjami o możliwości stymulowanie utraty tkanki tłuszczowej. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, związki te dodaje się do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Francuskie badanie wykazało, że suplementy...

Oliwa z Oliwek

(Opublikowano: 15.08.2010r.)

Ludzie stosujący dietę śródziemnomorską bogatą w oliwę z oliwek, chude mięso, ryby, warzywa, owoce i czerwone wino żyją dłużej. Zmniejsza się u nich także ryzyko zachorowania na choroby serca i niektóre rodzaje raka, jak również zapalenia naczyń krwionośnych. Naukowcy nie wiedzą, dlaczego ta dieta jest taka zdrowa, ale podejrzewają, że czynnikiem może być oliwa z oliwek....