Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Ekstrakt z zielonej herbaty

Ekstrakt z zielonej herbaty może zapobiegać nowotworom prostaty i spowalniać ich rozrost w trakcie wczesnej fazy choroby. Zielona herbata zawiera silne związki antyutleniające zwane polifenolami (EGCG), które zapobiegają rozwojowi nowotworów, chorób serca i udarów. Podawanie kapsułek zawierających duże ilości EGCG mężczyznom z nowotworem prostaty powoduje 9-19 procentowy spadek ilości istotnych markerów choroby, takich jak czynnik wzrostu hepatocytów, naczyniowych endotelialny czynnik wzrostu i antygenów specyficznych dla nowotworu prostaty. U większości mężczyzn...
Archiwum

Jajka nie są jednak takie złe

(Opublikowano: 22.07.2010r.)

W latach 50. XX wieku standardowe śniadanie składało się z bekonu i jajek. Zmieniło się to, gdy naukowcy połączyli wysoki poziom cholesterolu we krwi ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia ataku serca. Jajka są bogate w cholesterol, zatem przez ponad trzydzieści lat umieszczone były w kategorii: „ nie jeść”. Obecnie się to zmienia. Kilka dobrze udokumentowanych badań naukowych...

Zrzucanie zbędnych kilogramów

(Opublikowano: 12.07.2010r.)

Czemu odchudzanie jest takie trudne? Organizm ma wyjątkowe zdolności do magazynowania i odkładania energii. W okresach ograniczonej dostępności pożywienia (dieta) jelita wydzielają substancję zwaną greliną, która aktywuje metabolizm tłuszczu, wolne rodniki i białka rozprzęgające w komórkach podwzgórza, co wywołuje uczucie głodu. Ten proces aktywuje wiele różnych ścieżek...