Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Jedz więcej białka

Zalecana dzienna dawka białka to 0,8 g na kilogram masy ciała. Według ekspertów żywieniowych wypowiadających się na Protein Summit 2007 może to być niewystarczająca ilość. Jedzenie 35 procent kalorii w postaci białka w dziennej diecie może zapobiegać cukrzycy typu B, otyłości, zespołowi metabolicznemu, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz zanikowi mięśni, kości i zwyrodnieniom fizycznym towarzyszącym starzeniu się. W szczególności należy spożywać wysokiej jakości nabiał, mięso, jajka, dróg i ryby. Te pokarmy zawierają doskonałe proporcje niezbędnych...
Archiwum

Zrzucanie zbędnych kilogramów

(Opublikowano: 12.07.2010r.)

Czemu odchudzanie jest takie trudne? Organizm ma wyjątkowe zdolności do magazynowania i odkładania energii. W okresach ograniczonej dostępności pożywienia (dieta) jelita wydzielają substancję zwaną greliną, która aktywuje metabolizm tłuszczu, wolne rodniki i białka rozprzęgające w komórkach podwzgórza, co wywołuje uczucie głodu. Ten proces aktywuje wiele różnych ścieżek...

Wino a zdrowie

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wino używanie z umiarem dodatnio wpływa na układ krążenia, pracę nerek, żołądka oraz systemu nerwowego, jednak u niektórych ludzi wino białe zawsze powoduje zgagę i podrażnienie żołądka. Z kolei inni na wino czerwone i wina owocowe reagują przyspieszonym biciem serca. Czasem takie reakcje wywołują jedynie określone białe lub czerwone wina – i to nawet po wypiciu tylko jednego...