Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Jajka nie są jednak takie złe

W latach 50. XX wieku standardowe śniadanie składało się z bekonu i jajek. Zmieniło się to, gdy naukowcy połączyli wysoki poziom cholesterolu we krwi ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia ataku serca. Jajka są bogate w cholesterol, zatem przez ponad trzydzieści lat umieszczone były w kategorii: „ nie jeść”. Obecnie się to zmienia. Kilka dobrze udokumentowanych badań naukowych wykazało, że spożywanie jajek nie łączy się z ryzykiem wystąpienia ataku serca czy wylewu. Jajka są dobrym źródłem wysokiej jakości białek, dostarczają ważnych przeciwutleniaczy...
Archiwum

Odchudzające orzechy

(Opublikowano: 03.06.2010r.)

Orzechy zazwyczaj zawierają znaczną ilość tłuszczu i dostarczają organizmowi dużo energii. Dlatego też mogą być potencjalnym zagrożeniem pozytywnej równowagi energetycznej. Jednak w przeciwieństwie do ich wysokiej wartości energetycznej wnioski z badań epidemiologicznych nie wykazują związku pomiędzy ich spożywaniem a większą masą ciała. Dane te dowodzą, że osoby regularnie...

Oliwa z oliwek

(Opublikowano: 02.08.2010r.)

Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej, która korzystnie wpływa na zdrowie, obniżając ryzyko chorób serca, udaru i wystąpienia cukrzycy typu II. Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że spożywanie większej ilości oliwy z oliwek może również wpłynąć na zmniejszenie ryzyka otyłości. Przeanalizowano budowę ciała i sposób odżywiania 613 osób. Ilość spożywanej oliwy z...