Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Kiedy stosować dietę oczyszczającą

Jest wiele różnych momentów w naszym życiu, w których możemy się zdecydować na zastosowanie diety oczyszczającej. Jest to często nasze ostatnie koło ratunkowe, gdy nagle okazuje się, że mamy za małe ubrania, albo wstydzimy się wyjść na plażę czy basen. W związku z tym taka dieta oczyszczająca zawsze powinna być gdzieś tam pod ręką, a wtedy bez problemu będziemy mogli zapewnić sobie takie rozwiązania, na jakich nam najbardziej zależy w takim właśnie momencie. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że bardzo ważne jest nasze przygotowanie do takiej diety. Najlepiej w...
Archiwum

Kapsaicyna zmniejsza brzuszną tkankę tłuszczową

(Opublikowano: 10.08.2010r.)

Kapsaicynoidy (np. kapsaicyna) to znajdujące się w czerwonej papryce aktywne związki chemiczne, będące obiecującymi substancjami o możliwości stymulowanie utraty tkanki tłuszczowej. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, związki te dodaje się do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Francuskie badanie wykazało, że suplementy...

Jajka na śniadanie

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Jajka są dobre na śniadanie, ponieważ stabilizują cukier we krwi i zmniejszają ilość spożywanego pokarmu w ciągu dnia. Wątroba przemienia aminokwasy zawarte w białkach jaj na nowy cukier we krwi(glukozę) w procesie zwanym glukoneogenezą. Jajka działają jak kapsułki o przedłużonym uwalnianiu glukozy, podtrzymujące stały poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla dzieci...