Twój poradnik o odżywianiu

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3; które przede wszystkim są jedną z głównych przyczyn spożywania większej ilości ryb. Ryby bogate w omega-3 to; makrela, pstrąg jeziorowy, śledź, sardynki, tuńczyk i łosoś. Informacja, którą warto zapamiętać jest następująca: ryby są zdrowe jeśli jednak jesz właściwy gatunek.


Tagi:
Tilapia
Zobacz także

Żelazo z mięsa

Wysoki poziom żelaza we krwi podwyższa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Nadmierne spożycie żelaza może wywołać nadciśnienie, co jest głównym czynnikiem ryzyka ataku serca, udaru i chorób nerek. Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, można je znaleźć głównie w hemoglobinie krwi, która jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu do komórek. Żelazo pokarmowe dzieli się hemowe, występujące w rybach, mięsie i drobiu, oraz niehemowe, pochodzące z soczewicy i fasoli. Organizm najlepiej przyswaja żelazo hemowe. Duże międzynarodowe...
Archiwum

Diety oczyszczające

(Opublikowano: 13.08.2010r.)

Diety oczyszczające to krótkotrwałe zabiegi mające na celu pozbycie się toksyn z organizmu poprzez minimalizowanie lub całkowitą eliminację przetworzonej bądź szkodliwej żywności z jadłospisu. Tego rodzaju programy żywieniowe podzielone są na różne okresy czasu, w zależności od potrzeb osoby chcącej przeprowadzić kurację. Niektóre krótkie diety detoksyfikujące są tak...

Wołowina

(Opublikowano: 11.08.2010r.)

Nadmiar wołowiny już po kilku dniach może poskutkować zwiększoną produkcją nitrosamin, które są substancjami rakotwórczymi. Także w moczu wzrasta ilość „marketów” nowotworowych. Nie musicie się obawiać żadnych negatywnych skutków, jeśli będziecie spożywać wyłącznie wołowinę wysokiej jakości co drugi dzień w ilości nie przekraczającej 300g. jeśli to możliwe...