Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Jedzenie ryb raz w tygodniu zapobiega niewydolności serca

Tłuste ryby takie jak łosoś czy makrela, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, związki zapobiegające zawałom serca i chorobom naczyń wieńcowych. Kwasy Omega-3 sprzyjają zdrowiu, ponieważ redukują ilość tri glicerydów (tłuszczów we krwi), obniżają ciśnienie krwi i pomagają stabilizować serce. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym omega-3, zaliczamy do NNKT. DHA wykazuje szereg pozytywnych oddziaływać na organizm. Spożywanie w pokarmach powoduje obniżenie poziomu triqacylogliceroli we krwi. Z kolei niedobór kwasu dokozaheksaenowego...
Archiwum

Jedzenie dorsza sprzyja utracie wagi

(Opublikowano: 30.07.2010r.)

Dorsz to popularna ryba o białym mięsie, łagodnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu. Mięso dorsza zawiera duże ilości witamin A ,E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Badanie z University od Iceland w Reykjaviku wykazało, że dorsz promował utratę wagi u młodych mężczyzn z nadwagą, którzy spożywali go pięć razy w tygodniu (150g), w porównaniu do mężczyzn z...

Witaminy

(Opublikowano: 05.06.2010r.)

Witaminy to naturalnie występujące związki organiczne., które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. Potrzebujemy ich w małych ilościach dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu oraz między innymi do zwalczania chorób. Wiele witamin tworzy istotną część układów enzymatycznych, które angażowane są w procesy wytwarzania energii lub mają związek z wydajnością naszego ustroju....