Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Jajka nie są jednak takie złe

W latach 50. XX wieku standardowe śniadanie składało się z bekonu i jajek. Zmieniło się to, gdy naukowcy połączyli wysoki poziom cholesterolu we krwi ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia ataku serca. Jajka są bogate w cholesterol, zatem przez ponad trzydzieści lat umieszczone były w kategorii: „ nie jeść”. Obecnie się to zmienia. Kilka dobrze udokumentowanych badań naukowych wykazało, że spożywanie jajek nie łączy się z ryzykiem wystąpienia ataku serca czy wylewu. Jajka są dobrym źródłem wysokiej jakości białek, dostarczają ważnych przeciwutleniaczy...
Archiwum

Żelazo z mięsa

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wysoki poziom żelaza we krwi podwyższa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Nadmierne spożycie żelaza może wywołać nadciśnienie, co jest głównym czynnikiem ryzyka ataku serca, udaru i chorób nerek. Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, można je znaleźć głównie w hemoglobinie krwi, która jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu do...

Odchudzające orzechy

(Opublikowano: 03.06.2010r.)

Orzechy zazwyczaj zawierają znaczną ilość tłuszczu i dostarczają organizmowi dużo energii. Dlatego też mogą być potencjalnym zagrożeniem pozytywnej równowagi energetycznej. Jednak w przeciwieństwie do ich wysokiej wartości energetycznej wnioski z badań epidemiologicznych nie wykazują związku pomiędzy ich spożywaniem a większą masą ciała. Dane te dowodzą, że osoby regularnie...