Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Węglowodany a odchudzanie

Największe znaczenie w dietach redukcyjnych mają nie tyle same węglowodany, co ich rodzaj i szybkość spalania. Węglowodany ogólnie można podzielić na proste i złożone. Proste trawione są szybko, natomiast złożone przyswajane są wolniej i stopniowo. Proste zawarte są na przykład w słodyczach, cukrze, miodzie, natomiast złożone można znaleźć na przykład w warzywach, pełnych ziarnach zbóż. Generalnie z punktu widzenia diety odchudzającej zalecane są te drugie. Można uogólnić, że organizm potrzebuje 100kcal na godzinę, a dostarczany jest mu posiłek zawierający 300...
Archiwum

Jak przygotować posiłki

(Opublikowano: )

Będąc na diecie takiej jak post Daniela rzeczywiście trzeba wziąć pod uwagę to, w jaki sposób można przygotowywać posiłki. Ważne są zatem nie tylko produkty, z jakich korzystamy, ale także to, jak je podajemy. Obróbka termiczna w przypadku tej kuracji odchudzającej oznacza spore restrykcje, z jakimi po prostu trzeba się zmierzyć, jeśli chcemy osiągnąć odpowiednie efekty w tym...

Jedzenie ryb raz w tygodniu zapobiega niewydolności serca

(Opublikowano: 14.07.2010r.)

Tłuste ryby takie jak łosoś czy makrela, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, związki zapobiegające zawałom serca i chorobom naczyń wieńcowych. Kwasy Omega-3 sprzyjają zdrowiu, ponieważ redukują ilość tri glicerydów (tłuszczów we krwi), obniżają ciśnienie krwi i pomagają stabilizować serce. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym omega-3,...