Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Tilapia jest niezdrowa

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb hodowlanych, takich jak tilapia, ponieważ są tańsze. W badaniu przeprowadzonym na Wake Forest University stwierdzono, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z...
Archiwum

Czekolada obniża ciśnienie krwi

(Opublikowano: 26.06.2010r.)

Flawonole są antyoksydantami zawartymi w czekoladzie, warzywach, owocach, czerwonym Wienie i herbacie. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które powodują choroby serca, raka, zawał, wczesne starzenie się oraz załamanie układu odpornościowego. Wolne rodniki są to wysoce reaktywne substancje, produkowane naturalnie w wyniku procesów metabolicznych. Wolne rodniki niszczą błonę...

Czosnek

(Opublikowano: 07.08.2010r.)

Znany i stosowany od najdawniejszych czasów na całym świecie. Wykorzystywany jest przy zwalczaniu bakterii, pasożytów jelitowych, wirusów, obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Zawiera liczne składniki antynowotworowe, posiada właściwości zwiększające odporność organizmu, poprawiające nastrój, uspakajające, a także przeciwzakrzepowe. Czosnek normalizuje poziom cukru we...