Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Jak działają węglowodany

Wszystkie węglowodany- proste czy też złożone- rozkładane są na glukozę rozprowadzaną po naszym organizmie za pomocą układu krwionośnego. Wchłaniana jest ona przez komórki i tam zamieniana w energię. Hormon insulina ściśle kontroluje ilość przetwarzanej glukozy oraz jak dużo przyjmowane jest przez komórki. „Nadwyżki” glukozy przekształcane są w glikogen i magazynowane w mięśniach. W przypadku wzmożonej aktywności nasz organizm z łatwością może skorzystać z tych zapasów, przekształcając z powrotem glikogen na glukozę i rozprowadzając ją krwioobiegiem....
Archiwum

Węglowodany a odchudzanie

(Opublikowano: 11.07.2010r.)

Największe znaczenie w dietach redukcyjnych mają nie tyle same węglowodany, co ich rodzaj i szybkość spalania. Węglowodany ogólnie można podzielić na proste i złożone. Proste trawione są szybko, natomiast złożone przyswajane są wolniej i stopniowo. Proste zawarte są na przykład w słodyczach, cukrze, miodzie, natomiast złożone można znaleźć na przykład w warzywach, pełnych...

Tilapia jest niezdrowa

(Opublikowano: 12.08.2010r.)

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb...