Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Ekstrakt z zielonej herbaty

Ekstrakt z zielonej herbaty może zapobiegać nowotworom prostaty i spowalniać ich rozrost w trakcie wczesnej fazy choroby. Zielona herbata zawiera silne związki antyutleniające zwane polifenolami (EGCG), które zapobiegają rozwojowi nowotworów, chorób serca i udarów. Podawanie kapsułek zawierających duże ilości EGCG mężczyznom z nowotworem prostaty powoduje 9-19 procentowy spadek ilości istotnych markerów choroby, takich jak czynnik wzrostu hepatocytów, naczyniowych endotelialny czynnik wzrostu i antygenów specyficznych dla nowotworu prostaty. U większości mężczyzn...
Archiwum

Tilapia jest niezdrowa

(Opublikowano: 12.08.2010r.)

Spożywanie ryb zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko ataku serca oraz nagłej śmierci spowodowanej przez problem kardiologiczny. Ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejsza się o 7% na każde 20 g jedzonej dziennie ryby. Informacje te wywołały gwałtowny wzrost sprzedaży w przemyśle rybnym. Niestety, ludzie mają tendencje do kupowania, mniej zdrowych ryb...

Czosnek

(Opublikowano: 07.08.2010r.)

Znany i stosowany od najdawniejszych czasów na całym świecie. Wykorzystywany jest przy zwalczaniu bakterii, pasożytów jelitowych, wirusów, obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Zawiera liczne składniki antynowotworowe, posiada właściwości zwiększające odporność organizmu, poprawiające nastrój, uspakajające, a także przeciwzakrzepowe. Czosnek normalizuje poziom cukru we...