Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Witamina D

Witamina D jest niezbędna dla metabolizmu kości i mięśni. Jest produkowana w skórze w reakcji wykorzystującej promienie słoneczne, oraz dostarczana w diecie i suplementach. Długotrwały niedobór witaminy D u osób starszych jest związany z utratą masy kostnej i zniszczeniami w układzie sercowo-naczyniowym. W przeprowadzonym badaniu przeanalizowano ponad 1000 mężczyzn, dowodząc związek pomiędzy niskim poziomem witaminy D, niskim poziomem estrogenów, utratą kości i chorobami serca. Z chorobami serca wiąże się także niski poziom testosteronu. W procesie metabolizmu część...
Archiwum

Kurkuma

(Opublikowano: 17.08.2010r.)

Jest to przyprawa o wspaniałych walorach smakowych i zapachowych. Dzięki zawartości kurkuminy posiada również właściwości barwiące, nadając żywy, intensywnie żółty kolor. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. W swoim składzie posiada wiele antyoksydantów, które przeciwdziałają nowotworom. Najważniejsze...

Żelazo z mięsa

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wysoki poziom żelaza we krwi podwyższa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Nadmierne spożycie żelaza może wywołać nadciśnienie, co jest głównym czynnikiem ryzyka ataku serca, udaru i chorób nerek. Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, można je znaleźć głównie w hemoglobinie krwi, która jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu do...