Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Wołowina

Nadmiar wołowiny już po kilku dniach może poskutkować zwiększoną produkcją nitrosamin, które są substancjami rakotwórczymi. Także w moczu wzrasta ilość „marketów” nowotworowych. Nie musicie się obawiać żadnych negatywnych skutków, jeśli będziecie spożywać wyłącznie wołowinę wysokiej jakości co drugi dzień w ilości nie przekraczającej 300g. jeśli to możliwe najlepiej spożywać ją razem ze świeżymi lub ugotowanymi na parze warzywami, ewentualnie można „zabezpieczyć się” przed jej negatywnymi skutkami, regularnie używając suplementów z zawartością...
Archiwum

Kapsaicyna zmniejsza brzuszną tkankę tłuszczową

(Opublikowano: 10.08.2010r.)

Kapsaicynoidy (np. kapsaicyna) to znajdujące się w czerwonej papryce aktywne związki chemiczne, będące obiecującymi substancjami o możliwości stymulowanie utraty tkanki tłuszczowej. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, związki te dodaje się do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Francuskie badanie wykazało, że suplementy...

Jedzenie ryb raz w tygodniu zapobiega niewydolności serca

(Opublikowano: 14.07.2010r.)

Tłuste ryby takie jak łosoś czy makrela, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, związki zapobiegające zawałom serca i chorobom naczyń wieńcowych. Kwasy Omega-3 sprzyjają zdrowiu, ponieważ redukują ilość tri glicerydów (tłuszczów we krwi), obniżają ciśnienie krwi i pomagają stabilizować serce. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym omega-3,...