Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Kurkuma

Jest to przyprawa o wspaniałych walorach smakowych i zapachowych. Dzięki zawartości kurkuminy posiada również właściwości barwiące, nadając żywy, intensywnie żółty kolor. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. W swoim składzie posiada wiele antyoksydantów, które przeciwdziałają nowotworom. Najważniejsze grupy składników przypraw, które wywierają wpływ na ich zdrowotne i lecznicze działanie to mikroelementy i witaminy, olejki eteryczne, polifenole i alkaloidy o działaniu bakterio i grzybobójczym,...
Archiwum

Jajka nie są jednak takie złe

(Opublikowano: 22.07.2010r.)

W latach 50. XX wieku standardowe śniadanie składało się z bekonu i jajek. Zmieniło się to, gdy naukowcy połączyli wysoki poziom cholesterolu we krwi ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia ataku serca. Jajka są bogate w cholesterol, zatem przez ponad trzydzieści lat umieszczone były w kategorii: „ nie jeść”. Obecnie się to zmienia. Kilka dobrze udokumentowanych badań naukowych...

Czekolada obniża ciśnienie krwi

(Opublikowano: 26.06.2010r.)

Flawonole są antyoksydantami zawartymi w czekoladzie, warzywach, owocach, czerwonym Wienie i herbacie. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które powodują choroby serca, raka, zawał, wczesne starzenie się oraz załamanie układu odpornościowego. Wolne rodniki są to wysoce reaktywne substancje, produkowane naturalnie w wyniku procesów metabolicznych. Wolne rodniki niszczą błonę...