Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Jedzenie dorsza sprzyja utracie wagi

Dorsz to popularna ryba o białym mięsie, łagodnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu. Mięso dorsza zawiera duże ilości witamin A ,E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Badanie z University od Iceland w Reykjaviku wykazało, że dorsz promował utratę wagi u młodych mężczyzn z nadwagą, którzy spożywali go pięć razy w tygodniu (150g), w porównaniu do mężczyzn z grupy kontrolnej, która nie spożywała owoców morza, ale taką samą dawkę kalorii. Osoby z grupy jedzącej dorsza zrzuciły pięć kilogramów i pięć centymetrów w obwodzie talii, podczas gdy...
Archiwum

Diety oczyszczające

(Opublikowano: 13.08.2010r.)

Diety oczyszczające to krótkotrwałe zabiegi mające na celu pozbycie się toksyn z organizmu poprzez minimalizowanie lub całkowitą eliminację przetworzonej bądź szkodliwej żywności z jadłospisu. Tego rodzaju programy żywieniowe podzielone są na różne okresy czasu, w zależności od potrzeb osoby chcącej przeprowadzić kurację. Niektóre krótkie diety detoksyfikujące są tak...

Wino a zdrowie

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wino używanie z umiarem dodatnio wpływa na układ krążenia, pracę nerek, żołądka oraz systemu nerwowego, jednak u niektórych ludzi wino białe zawsze powoduje zgagę i podrażnienie żołądka. Z kolei inni na wino czerwone i wina owocowe reagują przyspieszonym biciem serca. Czasem takie reakcje wywołują jedynie określone białe lub czerwone wina – i to nawet po wypiciu tylko jednego...