Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Dlaczego same ćwiczenia powodują niewielki spadek wagi

Wiele osób chcących zrzucić nadwagę wybiera bieżnię lub maszyny eliptyczne. Większość badań wskazuje, że to przyniesie niewielki efekt, dopóki nie ograniczą również dawki kalorii. Mimo tego niektórym udaje się pozbyć zbędnych kilogramów dzięki samym ćwiczeniom fizycznym. Przegląd literatury wykonany przez australijskich badaczy podsumował wpływ ćwiczeń na spadek wagi. Badania genetyczne pokazują, że są ludzie, na których działają ćwiczenia i tacy, na których nie mają większego wpływu. Przypadki dużej utraty wagi u jednych są maskowane przez brak efektów u...
Archiwum

Jak działają węglowodany

(Opublikowano: 22.08.2010r.)

Wszystkie węglowodany- proste czy też złożone- rozkładane są na glukozę rozprowadzaną po naszym organizmie za pomocą układu krwionośnego. Wchłaniana jest ona przez komórki i tam zamieniana w energię. Hormon insulina ściśle kontroluje ilość przetwarzanej glukozy oraz jak dużo przyjmowane jest przez komórki. „Nadwyżki” glukozy przekształcane są w glikogen i magazynowane w...

Węglowodany a odchudzanie

(Opublikowano: 11.07.2010r.)

Największe znaczenie w dietach redukcyjnych mają nie tyle same węglowodany, co ich rodzaj i szybkość spalania. Węglowodany ogólnie można podzielić na proste i złożone. Proste trawione są szybko, natomiast złożone przyswajane są wolniej i stopniowo. Proste zawarte są na przykład w słodyczach, cukrze, miodzie, natomiast złożone można znaleźć na przykład w warzywach, pełnych...