Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Wino a zdrowie

Wino używanie z umiarem dodatnio wpływa na układ krążenia, pracę nerek, żołądka oraz systemu nerwowego, jednak u niektórych ludzi wino białe zawsze powoduje zgagę i podrażnienie żołądka. Z kolei inni na wino czerwone i wina owocowe reagują przyspieszonym biciem serca. Czasem takie reakcje wywołują jedynie określone białe lub czerwone wina – i to nawet po wypiciu tylko jednego kieliszka. Spożyty alkohol zatrzymuje się, przynajmniej na jakiś czas, w żołądku, gdzie pobudza produkcję kwasów żołądkowych, które rozkładają tłuszcze i białka, co umożliwia...
Archiwum

Jedzenie ryb raz w tygodniu zapobiega niewydolności serca

(Opublikowano: 14.07.2010r.)

Tłuste ryby takie jak łosoś czy makrela, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, związki zapobiegające zawałom serca i chorobom naczyń wieńcowych. Kwasy Omega-3 sprzyjają zdrowiu, ponieważ redukują ilość tri glicerydów (tłuszczów we krwi), obniżają ciśnienie krwi i pomagają stabilizować serce. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym omega-3,...

Kiedy stosować dietę oczyszczającą

(Opublikowano: )

Jest wiele różnych momentów w naszym życiu, w których możemy się zdecydować na zastosowanie diety oczyszczającej. Jest to często nasze ostatnie koło ratunkowe, gdy nagle okazuje się, że mamy za małe ubrania, albo wstydzimy się wyjść na plażę czy basen. W związku z tym taka dieta oczyszczająca zawsze powinna być gdzieś tam pod ręką, a wtedy bez problemu będziemy mogli...