Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Jak działają białka?

Białka stanowią 20% masy organizmu ludzkiego i są obecne w każdej komórce naszego ciała, począwszy na mięśniach, poprzez organy wewnętrzne, a kończąc na skórze i włosach. Organizm człowieka wykorzystuje białka do różnych celów, między innymi do regeneracji uszkodzonych tkanek, wytwarzania enzymów i hormonów oraz do transportowania substancji odżywczych. Białka mogą być również przekształcane w glukozę w procesie zwanym glukoneogenezą i wykorzystywane w postaci energii. Pomimo wielu wspomnianych funkcji większość z nas z pewnością kojarzy zakres działania...
Archiwum

Węglowodany a odchudzanie

(Opublikowano: 11.07.2010r.)

Największe znaczenie w dietach redukcyjnych mają nie tyle same węglowodany, co ich rodzaj i szybkość spalania. Węglowodany ogólnie można podzielić na proste i złożone. Proste trawione są szybko, natomiast złożone przyswajane są wolniej i stopniowo. Proste zawarte są na przykład w słodyczach, cukrze, miodzie, natomiast złożone można znaleźć na przykład w warzywach, pełnych...

Odchudzające orzechy

(Opublikowano: 03.06.2010r.)

Orzechy zazwyczaj zawierają znaczną ilość tłuszczu i dostarczają organizmowi dużo energii. Dlatego też mogą być potencjalnym zagrożeniem pozytywnej równowagi energetycznej. Jednak w przeciwieństwie do ich wysokiej wartości energetycznej wnioski z badań epidemiologicznych nie wykazują związku pomiędzy ich spożywaniem a większą masą ciała. Dane te dowodzą, że osoby regularnie...