Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Mięśnie potrzebują aminokwasów, aby rosnąć

Masa mięśniowa zmniejsza się stopniowo po 40 roku życia. Zanik mięśni prowadzi do zmniejszenia siły i pogorszenia jakości życia. Mięśnie znajdują się w ciągłym procesie syntezy i rozpadu, dlatego potrzebują stałego dostępu do odpowiednio dużych ilości białka, aby mogły zachować swój rozmiar nawet wtedy, gdy są przeciążone w wyniku treningu siłowego. Aminokwasy budują białka i służą im jako sygnały chemiczne. Leucyna jest kluczowym aminokwasem rozpoczynającym syntezę białkowa w mięśniach (ścieżka mTOR), ale hipertrofia mięśniowa nie może przebiegać bez...
Archiwum

Kurkuma

(Opublikowano: 17.08.2010r.)

Jest to przyprawa o wspaniałych walorach smakowych i zapachowych. Dzięki zawartości kurkuminy posiada również właściwości barwiące, nadając żywy, intensywnie żółty kolor. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. W swoim składzie posiada wiele antyoksydantów, które przeciwdziałają nowotworom. Najważniejsze...

Czosnek

(Opublikowano: 07.08.2010r.)

Znany i stosowany od najdawniejszych czasów na całym świecie. Wykorzystywany jest przy zwalczaniu bakterii, pasożytów jelitowych, wirusów, obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Zawiera liczne składniki antynowotworowe, posiada właściwości zwiększające odporność organizmu, poprawiające nastrój, uspakajające, a także przeciwzakrzepowe. Czosnek normalizuje poziom cukru we...