Twój poradnik o odżywianiu

Czy picie mleka powoduje raka?

Picie mleka w dużej ilości powoduje obniżenie tłuszczu w organizmie, ale może też zwiększać ryzyko raka. Obszerne badania populacji łączą spożycie mleka z podwyższeniem ryzyka raka prostaty. W Finlandii ryzyko zachorowania na raka prostaty wzrosło o 63% wśród mężczyzn spożywających w ciągu dnia najwięcej nabiału. Naukowcy z McGill University pod przewodnictwem Michaela Pollaka wywnioskowali, że wysoka zawartość hormonów w mleku może tłumaczyć tę zależność. Mleko zawiera czynnik wzrostu IGF-1 i co najmniej 15 rodzajów estrogenów, z których kilka promuje wzrost komórek rakowych. Androgeny zawarte w mleku zwiększają liczbę receptorów androgenowych. Korzyści płynące z picia mleka przewyższają negatywny skutek, jakim może być nieznacznie podwyższone ryzyko raka. Wysokie spożycie mleka zmniejsza ryzyko otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Mleko i inne produkty pochodne zmniejszają ilość konwertazy angiotensyny, hamują powstawanie skrzepów we krwi przyczyniających się do ataku serca oraz promują aktywność endorfin w mózgu. Beztłuszczowe mleko jest doskonałym napojem po treningu, ponieważ dostarcza wodę i wysokiej jakości białka i węglowodany, które wspierają regenerację i wzrost mięsni.


Tagi:
Mleko
Zobacz także

Kloc masarski w sklepie

Sklep mięsny powinien posiadać odpowiednie wyposażenie, dzięki któremu można swobodnie i bez żadnych problemów wykonywać wszelkie swoje obowiązki, co sprawia, że praca jest znacznie bardzie komfortowa i wygodna, a to jest przecież najważniejsze w takiej sytuacji. Przede wszystkim należy wiedzieć, w jaki sposób wykorzystywać kloc masarski, by móc swobodnie pracować oraz obsługiwać swoich klientów. W wielu przypadkach mamy do czynienia z taką sytuacją, że do sklepu przyjeżdżają ogromne porcje mięsa, całe tusze, a więc trzeba koniecznie zdecydować się na...
Archiwum

Żelazo z mięsa

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Wysoki poziom żelaza we krwi podwyższa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Nadmierne spożycie żelaza może wywołać nadciśnienie, co jest głównym czynnikiem ryzyka ataku serca, udaru i chorób nerek. Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, można je znaleźć głównie w hemoglobinie krwi, która jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu do...

Czekolada obniża ciśnienie krwi

(Opublikowano: 26.06.2010r.)

Flawonole są antyoksydantami zawartymi w czekoladzie, warzywach, owocach, czerwonym Wienie i herbacie. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które powodują choroby serca, raka, zawał, wczesne starzenie się oraz załamanie układu odpornościowego. Wolne rodniki są to wysoce reaktywne substancje, produkowane naturalnie w wyniku procesów metabolicznych. Wolne rodniki niszczą błonę...